СподелиНа 78 години почина българският патриарх и софийски митрополит Неофит. В

...
СподелиНа 78 години почина българският патриарх и софийски митрополит Неофит. В
Коментари Харесай

Почина патриарх Неофит

Сподели
На 78 години умря българският патриарх и софийски митрополит Неофит. 

В края на предходната година той беше признат във Военномедицинска академия с белодробно заболяване.

Патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 година със светското име Симеон Николов Димитров. Подстриган е за духовник с името Неофит от българския патриарх Максим на 3 август 1975 година

Демократичните промени в България
Неофит посреща като ректор на Духовната академия.
В продължение на 12 години е Русенски митрополит.

В края на 2012 година Комисията по досиетата разгласи, че митрополит Неофит е сътрудничил на Държавна сигурност. Документи с негови донесения липсват.

След кончината на патриарх Максим през 2012 година митрополит Неофит е измежду тримата номинирани за нов първопредстоятел на православната черква. Изборът се състоя на 24 февруари 2013 година

Интронизацията на патриарх Неофит беше осъществена в храм „ Св. Александър Невски “ директно след избирането му. Негово светейшество даде обещание да се моли и застъпва пред Бога за целия български народ.

През 2014 година по време на посещаване в Истанбул при Вселенския патриарх здравето на Негово светейшество се утежни. По-късно Неофит претърпя тежка сърдечна интервенция, само че се възвърне сполучливо.

През 2018 година патриархът беше признат по неотложност в кардиологичното поделение на столична болница. По-късно лекарите оповестиха, че положението му е устойчиво и няма мотиви за паника.

През идващите години Негово Светейшество няколко пъти още веднъж влиза в болница с разнообразни болести.
Въпреки това през 2021 година той получи плодородния огън от Йерусалим, въпреки да не оглави празничната църковна работа за Възкресение Христово.

Няколко месеца по-късно обаче, на Бъдни вечер, главата на Българската православна черква оглави празничното свещенодействие в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “. В словото си Негово Светейшество пожела мирът и светлината да са с нас.

Малко след началото на войната в Украйна патриарх Неофит прикани православните християни у нас да поддържат украинците.

„ Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да ги подпомогнем – всеки с каквото има опция в постигналата ги неволя “, сподели тогава той.

Патриархът избягваше обществените изяви, само че отправяше обръщение на всеки значим празник.
За доста от дейностите на главата
на Българската православната черква християните разбирахме от прессъобщения на Софийската митрополия.

През 2022 година Негово Светейшество още веднъж имаше здравословни проблеми – първо с контузия на крайници, след която се възвърне, а по-късно и с обостряне на хроничните му болести.

Навръх Рождество Негово Светейшество оглави Василиевата света литургия в храм-паметника „ Св. Александър Невски “.

В идващите седмици Неофит се срещна с княгиня Мария Луиза, изпрати приветствен адрес до Чарлз III и благослови новия министър председател учен Николай Денков.

Този септември, малко откакто вратите на Руската черква у нас бяха затворени, патриарх Неофит, в практикуване на пълномощията си на Софийски митрополит, персонално назначи свещеници, които да поемат обгрижването на храма.

В последната му обществена поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий – патриарх Търновски.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР